Przepisy - desery

Powrót do listy

Bajka rabarbarowa

Odkrycie wiosny 2015 - rabarbar ma dla mnie nowy wymiar po tym eksperymencie!

Składniki:

2 szklanki mąki

pół szklanki cukru

pół szklanki miodu - ja użyłam miód nawłociowy

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka masła

1 torebka galaretki

oraz

rabarbar - ja użyłam ok 15 łodyg, różnej wielkości + cukier, miód i cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynam od umycia i pokrojenia rabarbaru na kawałki, posypuje cukrem i miodem, galaretką oraz cynamonem, odstawiam by kawałki rabarbaru zmiękły.

Wszystkie składki ciasta mieszam i wyrabiam typowe ciasto kruche.

Połowę ciasta układam w brytfance, na to układam rabarbar z miodem i znów warstawa ciasta kruchego.

Piekę ok 20-25 minut w 150 stopniach.

Ciasto ma tę zaletę, że kwaskawy rabarbar doskonale łączy się ze słodkim ciastem kruchym. Przyznam, że choć nie lubiłam nigdy kompotu z rabarbaru, to wersja ciasta z tym produktem wyjątkowo mi smakowała. Gorąco polecam  : )