Przepisy - desery

Powrót do listy

Babeczka truskawkowa

Ukochane ciasteczka moich dzieci, nie tylko dlatego że pysznie smakują ale też dlatego że łatwo je razem zrobić.

Składniki:

2 szklanki mąki

pół szklanki cukru

pół szklanki miodu - ja użyłam miód nawłociowy

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka masła

oraz

- ulubiony krem do ciasta lub bita śmietana

- owoce zesonowe

Sposób przygotowania:

Składki ciasta mieszam i wyrabiam pyszne kruche ciasto.

Wykładam nim przygotowane foremki - ja korzystam z silikonowych więc nie ma potrzeby ich natłuszczania. Starannie modeluje brzegi tak by powstało wyraźne zagłębienie. Na koniec każdą babeczkę wykładam folią aluminiową i wysypuję grochem lub fasolą, w przeciwnym razie ciasto urośnie i nie będzie w nim wgłębień na krem i owoce. Tak przygotowane ciasto piekę ok 20-25 minut w 150 stopniach.

W między czasie przygotowuje ulubiony krem - moja rodzina przepada za ciastem do karpatki, więc chętnie go używam (najlepiej mi się sprawdza krem firmy Cykoria choć nie jest go łatwo kupić).

Po upieczeniu babeczek i ostudzeniu, nakładam krem do babeczek, dekoruje truskawkami - a właściwie nie ja tylko moje córeczki : ) Smacznego!