Przepisy - desery

Powrót do listy

Sernik na zimno

Choć przygotowanie sernika zabiera zbyt dużo czasu, jest tego wart!

Składniki:

- 350 g sera 2-krotnie mielonego

- 350 g jogurtu naturalnego

- cytryna

- 2 łyżki miodu akacjowego

- duża łyżka żelatynu

- galaretka truskawkowa

- paczka mrożonych truskawek

- paczka ciastek maślanych

- 50 g masła

Sposób przygotowania:

Truskawki rozdrabniam blenderem, mieszam z galaretką na lekkim ogniu. Po chwili gotowania odstawiam do wystygnięcia.

Żelatynę rozrabiam w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiam do wystygnięcia.

Ciastka kruszę w dużej misce, dodaje masło i mieszam. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy. Wkładam do lodówki.

Ser i jogurt mieszam mikserem na gładką masę. Dodaje łyżkę soku z cytryny, otartą skórkę z cytryny, miód. Dodaje żelatynę i mieszam. Przelewam całość do tortownicy i odkładam do lodówki do stężenia.

Na koniec zalewam masę serową truskawkami i znów odkładam do lodówki.

Po kilku godzinach wcinam popijając białym winem  : )