Przepisy - desery

Powrót do listy

Drożdżowe bułeczki jabłkowo-imbirowe

Oto dowód że każdy jest w stanie robić pyszne bułeczki drożdżowe : )

Ciasto drożdżowe:

- pół kilo mąki pszennej

- jajko

- 2 szklanki mleka

- pół kostki masła (100g)

- 1/5 kostki drożdży

- 2 łyżki miodu

- łyżeczka cukru

 

Kruszonka:

-1/4 kostki masła

- łyżeczka imbiru

- 2/3 szklanki mąki pszennej

 

oraz

- 1 budyń waniliowy

- 2- 3 jabłka

- łyżeczka imbiru

- pół szklanki cukru

- jajko do smarowania

Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. Droższe rozprowadzam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, mieszam plastikową lub drewnianą łyżeczką, odstawiam w ciepłe miejsce.

Jak urośnie mieszam z mąką, ciepłym mlekiem, jajkiem, miodem, na koniec dodaje masło. Wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne, posypuje mąką jeśli potrzeba. Odstawiam do podwojenia swojej objętości w misce pod ściereczką.

W między czasie obieram jabłka i kroje w kostkę. Przesmażam z cukrem i imbirem.

Przygotowuję też kruszonkę - rozpuszczone masło mieszam z pozostałymi składnikami i odkładam.

Budyń przygotowuje zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na małe kuleczki, wielkości zamkniętej pięści niemowlaka. Z opisanej porcji zrobiłam 16 bułeczek. Układam na wyściełanych papierem do pieczenia blachach i odstawiam pod przykryciem na ok pół godziny. Po tym czasie robię wgłębienie w każdej kulce, głębokie. Nakładam po dużej łyżce budyniu, na to przesmażone jabłka i posypuję kruszonką. Bułeczki smaruję roztrzepanym jabłkiem.

Piekę ok 20-25 minut w temperaturze 200st. Smacznego.

p.s. Zamiast jabłek mogą być dowolne owoce: śliwki, gruszki, jagody, rabarbar.