Przepisy - desery

Powrót do listy

Sytocha na rowery

Bardzo syte bułeczki doskonałe na wycieczki rowerowe

Składniki:

- 600 g mąki pszennej

- 7g drożdży w proszku

- 400 ml wody ciepłej

- 2 łyżki oliwy

- duża szczypta soli

- miód, miękki

- 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę, drożdże, oliwę sól i dobrze ciepłą wodę zagniatam na ciasto drożdżowe. Zostawiam na godzinę do urośnięcia pod ściereczką.

Jak ciasto urośnie, dzielę na 8 części, każdą wałkuję na prostokąty.

Następnie każdy kawałek smaruje miodem, zawijam jak roladę, składam na pół i zawijam jak warkocze, zawijam wianuszki.

Odstawiam na godzinę do urośnięcia.

Wkładam do piekarnika na 24 minuty na 180 stopni, wcześniej można posmarować białkiem i posypać sezamem.

Smacznego.