Przepisy - danie główne

Powrót do listy

Miodowe skrzydełka po garwolińsku

Rodzinna porcja na obiad dla tych co mają trochę czasu w zanadrzu

Składniki:

- 3 kg skrzydełek z kurczaka

- 1 ketchup łagodny

- 1 ketchup ostry

- 2 ząbki czosnku

- sok z 1 cytryny

- 2/3 szklanki miodu

- mąka, bułka tarta i jajka do obtaczania

- olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka dzielę na trzy części.

Lotki gotuję w 2-3 szklankach wody na rosół, na koniec dodaje kostkę rosołową.

Pozostałe części skrzydełka obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smażę na złocisty kolor. Usmażone kawałki przekładam do dużego naczynia żaroodpornego.

Bulion z lotek łączę z ketchupami, czosnkiem, sokiem z cytryny, miodem, całość mieszam i zalewam skrzydełka.

Piekę w nakrytym naczyniu około 1,5 godziny w temperaturze ok 180 stopni.

Moja rada: skrzydełka są na prawdę pyszne tylko nie można żałować miodu (jeśli komuś zbraknie miodu, to już lepiej dodać trochę cukru niż w ogóle rezygnować ze słodkiego dodatku).