Przepisy - danie główne

Powrót do listy

Grillowana karkówka w miodzie pitnym

Grillowa alternatywa dla kiełbasy - i zmaczniejsza i bardziej elegancka : )

Składniki:

- 1 kg karkówki w kawałku

- mieszanka ziół wg upodobania (własnej roboty lub kupna)

- pół szklanki miodu pitnego

- pół szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Karkówka w miodzie pitnym to kolejne moje odkrycie w kulinarnej przygodzie, w dodatku zakończone sukcesem!

Karkówkę myje, kroje na plastry jak najcieńsze (z zasady nie kupuje w plastrach ani peklowanej fabrycznie, wolę widzieć co jem). Mieszam zioła, olej i miód pitny (trójniak wystarczy), i każdy plaster osobno smaruje. Odkładam do lodówki minimum na godzinę - im dłużej tym lepiej.

Grilluje na tacach w następujący sposób: najpierw karkówka podpieka się lekko z obu stron, następnie przykrywam ją folią - w ten sposób zachowa chrupkość i wilgotność, na koniec zdejmuje folię i rumienię.