Przepisy - danie główne

Powrót do listy

Indyk na słodko

W tej wersji indyk nie wiele ma wspólnego z dietą ; )

Składniki:

-1 kg mięsa z indyka np: pierś

- 2 łyżeczki kakao

- 2 łyżki oleju

- łyżeczka cynamonu

- 2 łyżki miodu

- sól

- pieprz

- 3 cebule

- 2 cm świeżego imbiru

- ketchup

Sposób przygotowania:

Najpierw robię marynatę: olej, kakao, miód, cynamon i imbir łączę razem. Smaruję sosem pocięte na kawałki mięso i wstawiam do lodówki- ja lubię wstawić na całą noc.

Do naczynia żaroodpornego wlewam ketchup, na to układam pokrojone w piórka kawałki cebuli. Układam na to zamarynowane kawałki mięsa i wkładam do pieczenia do piekarnika |(40 min w 180 stopniach).

 

p.s. Przepis oryginalny można znaleźć w książce "Mała wielka uczta" Pauliny Stępień, serdecznie polecam.