Przepisy - inne

Powrót do listy

Miód pitny (trójniak)

Przysmak Zagłoby, prawdziwy nektar uwielbiany przez królów, książąt i mieszczan - prawdziwy polski miód pitny!

Składniki:

- miód (od pszczelarza !) 8l

- woda 16l

- drożdże winiarskie na

- pożywka do zastosowanych drożdży

- kwasek cytrynowy 30gr.

 

Sposób przygotowania:

1 dzień przygotowujemy 'matkę drożdżową'. Drożdże rozpuszczamy w małej szklacne letniej wody wg. zaleceń producenta i odstawiamy na 2-3 dni w zaczopowanej watą niedużej butelce ze szczyptą cukru i pożywki.

3 dzień miód rozpuszczamy w wodzie i podgrzewamy do stanu na granicy gotowania, utrzymujemy w tej temp. 30 min, usuwamy wypływające szumowiny, dodajemy kwasek cytrynowy ( ew goździki, zioła) potem zostawiamy tak powstałą brzeczkę do ostygnięcia 

dezynfekujemy gąsior, i przybory winiarskie wrzącą wodą

4 dzień wlewamy brzeczkę i matkę do gąsiora. zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną .

6 dzień dodajemy do gąsiora pożywkę i mieszamy, całość odstawiamy w najcieplejsze miejsce w domu.

po 6 tygodniach zlewamy wężykiem niezmąconą zawartość, usuwamy osad z dna, myjemy gąsior i powtórnie zalewamy gąsior zatykając korkiem z rurką.

po kolejnych 8 tyg. powtarzamy zlewanie miodu pitnego, usuwamy osad

po kolejnych 8 tygodniach trzeci raz zlewamy czysty miód i rozlewamy do butelek. Odkładamy na......2-3 lata  (korki  do miodu powinny być specjalne (do 2-4 letniego leżakowania). Butelki muszą leżeć pochylone tak, by korek tylko w części był zalany miodem.

Po 2-3 latach... powiesz sobie albo,'że było warto' lub 'szkoda, że nie doleżał' :)