Przepisy - inne

Powrót do listy

Wiosenna sałatka z ciemnym sosem miodowym

Kwaśny ocet spotyka się ze słodkim miodem w pysznej wiosennej sałatce

Składniki:

- sałata lodowa, mieszanki sałat wedle uznania

- rzodkiewki

- szczypiorek

- koperek

- kiełki

- feta

 

Sos:

- 2 łyżki miodu

- 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego

- 8 łyżek oliwy

- pieprz

Sposób przygotowania:

Sałaty, rzodkiewki i pozostałe świeże, pachnące warzywa (najlepiej z własnego ogródka ; ) myje, siekam, układam warstwami. Na koniec kruszę fetę. Sałatka doskonale wyglądają na płaskich talerzach z dużym obrzeżem.

Składniki sosu wlewam do sosjerki i blenduje. Sos miodowy jest gęsty, więc nie rozlewa się łatwo aplikując.

Przygotowane warzywa oblewam sosem tuż przed podaniem tworząc fantazyjne wzory.