Przepisy - inne

Powrót do listy

Ogórki małosolne

Wyjątkowa chrupkość ogórków z miodem gwarantowana!

Składniki:

- 1 kg ogórków gruntowych, jednej wielkości

- łyżka miodu na 1 litr wody

- łyżka soli na 1 litr wody

- woda wrząca

- korzeń lub liść chrzanu

- kilka listków wiśni

- 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Ogórki myję. Wodę gotuję.

Połowę chrzanu, liści i czosnku układam na dole naczynia. Następnie ścisło warstwami układam ogórki. Na koniec druga warstwa dodatków.

Do litra gorącej wody wrzucam łyżkę soli (kamiennej), łyżeczkę miody, mieszam do rozpuszczenia i zalewam ogórki.

Całość przykrywam np: talerzykiem - tak by żaden ogórek nie wystawał. 

Najbardziej lubię ogórki na drugi dzień. Zazwyczaj o 4-5 dniach, jeśli nie wszystkie są zjedzone, wkładam je do lodówki by lepiej się zachowały.