Przepisy - inne

Powrót do listy

Chleb

Pięknie wyrośnięty, pachnący gorący chlebek o poranku - bajka : ) Dlatego co tydzień zakasam rękawy i przygotowuje własnoręcznie pieczywo dla rodziny, polecam!

 Skład:

  • 2 kg mąki (polecam proporcje: 1 kg mąki pszennej i 1 kg mąki żytniej)

  • Woda

  • 1/3 kostki drożdży

  • Pół szklanki miodu

  • Ziarna (siemię lniane, słonecznik, dynia etc)

  • Łyżka soli

  • Zakwas

  • Odrobina masła do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Zakwas rozrabiam w małej ilości wody i odstawiam choć na pół godziny.

Po tym czasie dodaje 1 kg mąki i litr wody. Rozrobiane ciasto zostawiam na 8 godzin.

Dodaje kolejny kilogram mąki, rozrobione drożdże, wodę, miód, sól i ziarna. Wszystko mieszam 15 minut. Odstawiam całość pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.

Następinie przekładam ciasto do 3, wysmarowanych masłem, form- keksówek (trzeba pamiętać o odłożenie zakwasu – około kubka).

Po kolejnej godzinie wkładamy chleb na 1,2h do pieca 180st.

 

Pięknie wyrośnięty, pachnący chlebek wspaniale smakuje z masłem i miodem.