Specjalność pasieki – miód nawłociowy

Miód nawłociowy to nasz największy skarb. Jest bardzo cenną choć rzadko spotykaną odmianą miodu w Polsce. Powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły na nawłoci późnej i kanadyjskiej. Ze względu na swe właściwości miód nawłociowy jest nazywany polską manuką. Z krajowych miodów ma najsilniejsze właściwości antybiotyczne, co  spowodowało, że w ostatnich latach jest coraz częściej poszukiwany dla dzieci i osób o osłabionej odporności.  Jego łagodny (słodko - kwaśny, cytrynowy) smak i przyjemny kolor powoduje, że jest bardzo lubiany przez dzieci - w odróżnieniu od miodów o mocnych smakach, za którymi dzieci nie przepadają. Idealnie pasuje do herbaty z cytryną i do nabiału. Jest stosowany przy schorzeniach układu krążenia, problemach z prostatą czy przy zapobieganiu miażdżycy. W medycynie ludowej nazywany nektarem życia, stosowany w pielęgnacji urody. Jest miodem szybko krystalizującym. Musimy się śpieszyć z jego odwirowaniem, gdyż potrafi skrystalizować jeszcze w plastrach wyjętych z ula. Nawłoć rośnie na nieużytkach, które u nas dominują na łąkach i leśnych polanach. Dlatego miód z nawłoci pozbawiony jest środków ochrony roślin czy nawozów. Z kilkunastu smaków miodu które produkują nasze pszczoły, miód nawłociowy zyskał największe uznanie smakoszy i stał się specjalnością Pasieki Miody Domańskich.

Jesteśmy przeciwnikami rozpuszczania miodów w podwyższonych temperaturach ( z fazy stałej do płynnej). Po skrystalizowaniu, miód nawłociowy, robi się bardzo twardy. Alternatywnie do rozpuszczania miodu, stosujemy kremowanie by uzyskać miód nawłociowy kremowany. Proces kremowania jest bardzo prosty lecz pracochłonny. Polega na dość powolnym mieszaniu miodu i rozbijaniu zalążków krystalizacji. Kremowanie miodów nie powoduje utraty właściwości prozdrowotnych. Dzięki temu procesowi uzyskujemy miód o konsystencji budyniu dający się łatwo rozsmarować. Taką konsystencję zachowa również w późniejszym okresie. Miód kremowany (nawłociowy, rzepakowy oraz mniszkowy) zyskał taką popularność wśród naszych klientów, że przygotowujemy go prawie wyłącznie w takiej formie. Co najważniejsze: nie jest podgrzewany i nie traci swoich unikalnych właściwości.

Miód nawłociowy ma jeszcze tę zaletę, że pochodzi z roślin rosnących na nieużytkach, gdzie nikt nie stosuje nawozów ani oprysków. Nasze pszczoły dbają o wspaniały, specyficzny  smak tego wspaniałego miodu. Tutaj znajdziesz: Cennik miodów 

Kolor: jasno żółty, miód kremowany jest dużo jaśniejszy, kolorem przypomina miód rzepakowy
Smak: słodki z wyczuwalną słodko-kwaśną nutą.

Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzga, pyłek i propolis