Miody Domańskich – miód rzepakowy

Dzięki ciągnącym się w wielu rejonach kraju złocistym polom rzepaku, miód* ten jest zdecydowanie najpopularniejszy w Polsce. Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. Rzadko spotyka się go w postaci płynnej, czego przyczyną jest duża ilość glukozy przez którą miód szybko krystalizuje. Jeśli ktoś jednak chce zachować jak najdłużej jego płynną konsystencję, dobrze jest go kupować w okresie jego zbierania (przełom maja i czerwca).  Oczywiście skrystalizowany miód nie traci nic ze swoich właściwości (w przeciwieństwie do miodu podgrzewanego). Minusem tego rodzaju miodu jest skłonność do łapania wilgoci z powietrza, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach. W przeciwnym razie jego wierzchnia warstwa może ulec fermentacji.
Miód rzepakowy polecany jest dla osób cierpiących na choroby sercowe.  Serce jako mięsień pracuje nieustająco a najlepszą pożywka dla mięśni jest glukoza, którą zawiera miód rzepakowy.  Miód ten składa się głównie z cukrów prostych, jest  łatwo przyswajalny przez wątrobę, przez co zwiększa jej możliwości detoksykacyjne. Znane jest także jego działanie na problemy skórne – przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniami.
Smak: bardzo słodki
Kolor: w stanie płynnym kolor słomkowy, po skrystalizowaniu – jasnożółty lub kremowy.
*za „Miód dla zdrowia cud” Wydawnictwo BEE& HONEY sp. z o.o.

Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzgapyłek propolis