Miody Domańskich – miód spadziowo- nektarowy

Miód nektarowo - spadziowy powstaje z spadzi - substancji wydzielanej przez mszyce i czerwce oraz nektaru różnych roślin kwitnących jednocześnie z występowaniem spadzi. Nasze miody spadziowo - nektarowe  powstają w lesie mieszanym Chojnowskiego Parku Krajobrazowego ( Zalesie Górne, Ustanów, Kraina Jeziorki ). Spadź najczęściej pojawia się w połowie lipca. Tak szybko jak się pojawi, może zniknąć po ulewnym deszczu czy upalnym dniu. Spadź w naszych miodach pochodzi najczęściej z lipy, klonów, tarniny, dębów, wierzb i buków. Nektar który często pszczoły noszą jednocześnie ze spadzią pochodzi w przewadze z koniczyny, kruszyny, krwawnicy. Czasem  gdy drzewa spadziują zaczyna kwitnąć nawłoć ( początek sierpnia) i wtedy mimo wyczuwalnego smaku spadzi, miód nektarowo - spadziowy jest bardzo jasny. 

Zastosowanie

Miody spadziowo - nektarowe charakteryzują się dużą zawartością związków mineralnych. Ich działanie jest bardzo szerokie. Są polecane w walce z anemią i przy osłabieniu organizmu. Są stosowane przy leczeniu układu moczowego, w schorzeniach wątroby, jelit i dróg żółciowych. Działają łagodząco i przeciwzapalnie przy przeziębieniach, łagodzą kaszel. Mają również zastosowanie przy zapaleniu stawów, przy osłabieniu i wycieńczeniu organizmu. Domieszka miodów wielokwiatowych ma wpływ na szersze spektrum działania prozdrowotnego.

 Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzgapyłek propolis