Pyłek pszczeli

Co to jest pyłek pszczeli (obnóża pszczele) ?

Pyłek kwiatowy jest męskim materiałem genetycznym. By powstały nowe nasiona czy owoce, pyłek musi dostać się na znamię słupka. Tutaj dochodzi do zapłodnienia. Kwiaty produkują pyłek bardzo dużo ale tylko niewielkiej ilość trafi na słupek i da początek nowej roślinie. W tym procesie niesłychanie ważne są pszczoły.

Pszczoły zbierają pyłek najczęściej w godzinach rannych i południowych. Dodając miód i wydzieliny, formują obnóża ( można to łatwo zaobserwować na kwiatach). Uformowane obnóża pyłkowe przynoszą do ula. Pyłek służy pszczołom jako pokarm białkowy w odróżnieniu od miodu, który jest pokarmem energetycznym.

Jak pszczoły wykorzystują pyłek?

Przyniesione obnóża pyłkowe są używane na bieżąco do produkcji papki lub składowane w komórkach plastra. Tam są ubijane i powlekane miodem. Tak przygotowany pyłek w wyniku fermentacji mlekowej jest kiszony, zmienia się w tym czasie jego skład chemiczny i tak powstaje pierzga. Pierzga może być przechowywana miesiącami na trudne czasy. Bez niej rodzina pszczela nie jest w stanie się rozwijać. Warto tutaj dodać, że im bardziej był urozmaicony jest pyłek pochodzący z różnych gatunków roślin, tym jest cenniejszy dla pszczół ludzkiego organizmu.

 

Skład chemiczny pyłku

Prozdrowotne właściwości pyłku, są wynikiem bogatego składu chemicznego. Obecnie określono w pyłku ponad 300 związków chemicznych takich jak białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, antybiotyki, hormony, enzymy, kwasy organiczne i inne.

W białkach pyłku pszczelego wykryto 32 aminokwasy. Ich zawartość dochodzi powyżej 11%.

Witaminy. Pyłek zawiera wiele witamin: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P,D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotyna, kwas pantotenowy, kwercytyna.

Prozdrowotne właściwości pyłku zbieranego przez pszczoły

Regeneracyjne i odżywcze.

Pyłek pszczeli jest bezcennym źródłem uzupełniającym naszą dietę w biopierwiastki, aminokwasy i witaminy. Nasz organizm bardzo skutecznie wykorzystuje zawarte w nim żelazo. Pyłek działa wzmacniająco, reguluje przemianę materii i pomaga z utrzymaniu optymalnej wagi. Bardzo poprawia morfologię. Jest polecany zwłaszcza dla dzieci i osób starszych. Jego działanie jest niezastąpione w stanach silnego osłabienia czy podczas pracy w szkodliwych warunkach. Działanie pyłku uzupełnia stosowanie pierzgi.

Odtruwające. Pyłek pszczeli chroni wątrobę przed zatruciem toksynami. W przypadku zatrucia, ułatwia usunięcie toksyn. Ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej, która uległa uszkodzeniu podczas zażywania znacznych ilości leków, czy uszkodzonej podczas przechodzenia przewlekłych chorób. Pyłek wzmacnia organizm przez zakażeniami, pomaga w leczeniu choroby alkoholowej, większa ilość przeciwciał i przyspiesza leczenie zakażeń.

Antybakteryjne. Pyłek ma unikalne właściwości niszczenia lub hamowania rozwoju bakterii chorobotwórczych przewodu pokarmowego. Wyciągi z pyłku pszczelego bardzo silnie działają przeciw drobnoustrojom. Pyłek jest bardzo skuteczny przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Antydepresyjnie i uspokajające. Pyłek wzmacnia sprawność psychiczną i podnosi koncentrację układu nerwowego. Poprawia samopoczucie, łagodzi stany nerwowe i rozdrażnienie. Działa wzmacniająco podczas stanów osłabienia i podczas ciężkiej pracy czy depresji. Działa wspomagająco przy stosowaniu leków antydepresyjnych.

Lecznicze przy schorzeniach prostaty. Wyciągi z pyłku pszczelego działają leczniczo w schorzeniach układu krokowego. Hamuje chorobę w jej początkowym stadium, zmniejsza intensywność nawrotów. W przewlekłym stadium działa wspomagająco przy stosowaniu antybiotyków i fizykoterapii.

Wspomagająco w leczeniu cukrzycy. Stosowanie pyłku w postaci wyciągów zwiększa wydzielanie insuliny. Regularne spożywanie pyłku przez osoby chore na cukrzycę, skutecznie obniża poziom cukru we krwi.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli stosujemy na czczo 2-3 razy dziennie. Ważne by był na kilka godzin wcześniej zalany zimną wodą, tak by napęczniał. W takiej postaci jest wielokrotnie lepiej przyswajany przez nasz organizm. Zmielenie pyłku również poprawi jego przyswajanie. Jeśli chcemy go dodać do produktów spożywczych, możemy zmieszać z miodem, jogurtem, dżemem. W takiej formie , często jest podawany dzieciom. Jeśli nie mamy czasu i chcemy go zjeść w postaci granulek, ważne jest dokładne przeżucie. Pamiętajmy jednak, że napęczniałe wodą pyłek jak i pierzga, są znacznie lepiej wykorzystane przez organizm.

Zalecane dawki dzienne pyłku (łyżeczka do herbaty zawiera ok 5 g pyłku)

Dzieci 3-5 lat 10 gram

Dzieci > 12 lat i dorośli 20 gram

Dzieci 6-12 lat 15 gram

Dorośli leczniczo 30-40 gram

Zalewamy na kilka godzin zimną wodą

 

Zalewamy na kilka godzin zimną wodą

 

Regularne przyjmowanie pyłku znakomicie uodparnia i wzmacnia organizm przed grypą , katarem, uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów

 

 

Pyłek pszczeli stosujemy na czczo 2-3 razy dziennie. Ważne by był na kilka godzin wcześniej zalany zimną wodą, tak by napęczniał. W takiej postaci jest wielokrotnie lepiej przyswajany przez nasz organizm. Zmielenie pyłku również poprawi jego przyswajanie. Jeśli chcemy go dodać do produktów spożywczych, możemy zmieszać z miodem, jogurtem, dżemem. W takiej formie często jest podawany dzieciom. Jeśli nie mamy czasu i chcemy go zjeść w postaci granulek, ważne jest dokładne przeżucie. Pamiętajmy jednak, że napęczniałe: pyłek i pierzga (po uprzednim zalaniu wodą ), są znacznie lepiej wykorzystane przez organizm.

Pisząc o pyłku pszczelim nie można zapomnieć o pierzdze. Pierzga powstaje w wyniku 'ukiszenia' pyłku. Ulega on fermentacji mlekowej, jest wzbogacony w enzymy. Tak przygotowaną pierzgę, pszczoły zalewają miodem. W tej postaci może być przechowywana przez wiele miesięcy.

Pyłek pszczeli, pierzga i propolis ( kit pszczeli) są najcenniejszymi produktami prosto z ula. Wzajemnie uzupełniają się w działaniu. Pomimo wielu prób nie udało się farmaceutom wyprodukować syntetyków - zamienników. Ich właściwości antybiotyczne oraz szerokie spektrum działania, powodują, że są coraz częściej poszukiwane przez świadomych konsumentów.