Przepisy - danie główne

Indyk na słodko

W tej wersji indyk nie wiele ma wspólnego z dietą ; )
Image
Składniki:
  • 1 kg mięsa z indyka np: pierś
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • 3 cebule
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Najpierw robię marynatę: olej, kakao, miód, cynamon i imbir łączę razem. Smaruję sosem pocięte na kawałki mięso i wstawiam do lodówki- ja lubię wstawić na całą noc.

Do naczynia żaroodpornego wlewam ketchup, na to układam pokrojone w piórka kawałki cebuli. Układam na to zamarynowane kawałki mięsa i wkładam do pieczenia do piekarnika |(40 min w 180 stopniach).

p.s. Przepis oryginalny można znaleźć w książce "Mała wielka uczta" Pauliny Stępień, serdecznie polecam.
Indyk na słodko