Przepisy - danie główne

Kapuśniak wigilijny

Oto tajemnica rodzinnego kapuśniaku wigilijnego!
Kapuśniak wigilijny
Składniki na dużą rodzinną porcję:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • dobre dwie garście suszonych grzybów
  • duża łyżka miodu
  • cebula
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Najpierw robię marynatę: olej, kakao, miód, cynamon i imbir łączę razem. Smaruję sosem pocięte na kawałki mięso i wstawiam do lodówki- ja lubię wstawić na całą noc.

Do naczynia żaroodpornego wlewam ketchup, na to układam pokrojone w piórka kawałki cebuli. Układam na to zamarynowane kawałki mięsa i wkładam do pieczenia do piekarnika |(40 min w 180 stopniach).

p.s. Przepis oryginalny można znaleźć w książce "Mała wielka uczta" Pauliny Stępień, serdecznie polecam.
Kapuśniak wigilijny