Przepisy - danie główne

Miodowe skrzydełka po garwolińsku

Rodzinna porcja na obiad dla tych co mają trochę czasu w zanadrzu
Image
Składniki:
  • 3 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 ketchup łagodny
  • 1 ketchup ostry
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 szklanki miodu
  • mąka, bułka tarta i jajka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Skrzydełka dzielę na trzy części.

Lotki gotuję w 2-3 szklankach wody na rosół, na koniec dodaje kostkę rosołową.

Pozostałe części skrzydełka obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smażę na złocisty kolor. Usmażone kawałki przekładam do dużego naczynia żaroodpornego.

Bulion z lotek łączę z ketchupami, czosnkiem, sokiem z cytryny, miodem, całość mieszam i zalewam skrzydełka.

Piekę w nakrytym naczyniu około 1,5 godziny w temperaturze ok 180 stopni.

Moja rada: skrzydełka są na prawdę pyszne tylko nie można żałować miodu (jeśli komuś zbraknie miodu, to już lepiej dodać trochę cukru niż w ogóle rezygnować ze słodkiego dodatku).

Miodowe skrzydełka po garwolińsku