
- Składniki:
- 3 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 ketchup łagodny
- 1 ketchup ostry
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2/3 szklanki miodu
- mąka, bułka tarta i jajka do obtaczania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Skrzydełka dzielę na trzy części.
Lotki gotuję w 2-3 szklankach wody na rosół, na koniec dodaje kostkę rosołową.
Pozostałe części skrzydełka obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smażę na złocisty kolor. Usmażone kawałki przekładam do dużego naczynia żaroodpornego.
Bulion z lotek łączę z ketchupami, czosnkiem, sokiem z cytryny, miodem, całość mieszam i zalewam skrzydełka.
Piekę w nakrytym naczyniu około 1,5 godziny w temperaturze ok 180 stopni.
Moja rada: skrzydełka są na prawdę pyszne tylko nie można żałować miodu (jeśli komuś zbraknie miodu, to już lepiej dodać trochę cukru niż w ogóle rezygnować ze słodkiego dodatku).
