Przepisy - Desery

Akacja w cieście miodowym

Pomysł ściągnięty od teściowej, wiosenna inspiracja z ogródka.
Image
Składniki:
  • mąka pszenna
  • mleko
  • jajko
  • miód
  • kiście kwiatów akacji
  • olej do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Przede wszystkim przygotowujemy kiście kwiatów akacji - bardzo delikatnie ucinamy gałązki z drzewa, koniecznie rosnącego w czystej okolicy - nie będziemy ich myć.

Przygotowujemy ciasto: mąkę, jajko, mleko i miód łączymy razem do konsystencji ciasta naleśnikowego.

Maczamy kiście kwiatów z cieście i smażymy krótko na gorącym oleju (najlepiej głębokim, wtedy kwiaty pięknie ułożą się w witkę).

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!
Indyk na słodko