Przepisy - Desery

Babeczka truskawkowa

Ukochane ciasteczka moich dzieci, nie tylko dlatego że pysznie smakują ale też dlatego że łatwo je razem zrobić.
Image
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki miodu - ja użyłam miód nawłociowy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • ulubiony krem do ciasta lub bita śmietana
  • owoce zesonowe

Sposób przygotowania:

Składki ciasta mieszam i wyrabiam pyszne kruche ciasto.

Wykładam nim przygotowane foremki - ja korzystam z silikonowych więc nie ma potrzeby ich natłuszczania. Starannie modeluje brzegi tak by powstało wyraźne zagłębienie. Na koniec każdą babeczkę wykładam folią aluminiową i wysypuję grochem lub fasolą, w przeciwnym razie ciasto urośnie i nie będzie w nim wgłębień na krem i owoce. Tak przygotowane ciasto piekę ok 20-25 minut w 150 stopniach.

W między czasie przygotowuje ulubiony krem - moja rodzina przepada za ciastem do karpatki, więc chętnie go używam (najlepiej mi się sprawdza krem firmy Cykoria choć nie jest go łatwo kupić).

Po upieczeniu babeczek i ostudzeniu, nakładam krem do babeczek, dekoruje truskawkami - a właściwie nie ja tylko moje córeczki : ) Smacznego!
Indyk na słodko