Przepisy - Desery

Bajka rabarbarowa

Odkrycie wiosny 2015 - rabarbar ma dla mnie nowy wymiar po tym eksperymencie!
Image
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki miodu - ja użyłam miód nawłociowy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 torebka galaretki
  • rabarbar - ja użyłam ok 15 łodyg,
  • cukier
  • miód
  • cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynam od umycia i pokrojenia rabarbaru na kawałki, posypuje cukrem i miodem, galaretką oraz cynamonem, odstawiam by kawałki rabarbaru zmiękły.

Wszystkie składki ciasta mieszam i wyrabiam typowe ciasto kruche.

Połowę ciasta układam w brytfance, na to układam rabarbar z miodem i znów warstawa ciasta kruchego.

Piekę ok 20-25 minut w 150 stopniach.

Ciasto ma tę zaletę, że kwaskawy rabarbar doskonale łączy się ze słodkim ciastem kruchym. Przyznam, że choć nie lubiłam nigdy kompotu z rabarbaru, to wersja ciasta z tym produktem wyjątkowo mi smakowała. Gorąco polecam  : )
Indyk na słodko