Odkrycie wiosny 2015 - rabarbar ma dla mnie nowy wymiar po tym eksperymencie!
- Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół szklanki miodu - ja użyłam miód nawłociowy
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 torebka galaretki
- rabarbar - ja użyłam ok 15 łodyg,
- cukier
- miód
- cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
Zaczynam od umycia i pokrojenia rabarbaru na kawałki, posypuje cukrem i miodem, galaretką oraz cynamonem, odstawiam by kawałki rabarbaru zmiękły.Wszystkie składki ciasta mieszam i wyrabiam typowe ciasto kruche.
Połowę ciasta układam w brytfance, na to układam rabarbar z miodem i znów warstawa ciasta kruchego.
Piekę ok 20-25 minut w 150 stopniach.
Ciasto ma tę zaletę, że kwaskawy rabarbar doskonale łączy się ze słodkim ciastem kruchym. Przyznam, że choć nie lubiłam nigdy kompotu z rabarbaru, to wersja ciasta z tym produktem wyjątkowo mi smakowała. Gorąco polecam : )