Oto dowód że każdy jest w stanie robić pyszne bułeczki drożdżowe : )

- Ciasto drożdżowe:
- pół kilo mąki pszennej
- jajko
- 2 szklanki mleka
- pół kostki masła (100g)
- 1/5 kostki drożdży
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cukru
- Kruszonka:
- 1/4 kostki masła
- łyżeczka imbiru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- oraz:
- 1 budyń waniliowy
- 2- 3 jabłka
- łyżeczka imbiru
- pół szklanki cukru
- jajko do smarowania
Sposób przygotowania:
Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. Droższe rozprowadzam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, mieszam plastikową lub drewnianą łyżeczką, odstawiam w ciepłe miejsce.Jak urośnie mieszam z mąką, ciepłym mlekiem, jajkiem, miodem, na koniec dodaje masło. Wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne, posypuje mąką jeśli potrzeba. Odstawiam do podwojenia swojej objętości w misce pod ściereczką.
W między czasie obieram jabłka i kroje w kostkę. Przesmażam z cukrem i imbirem.
Przygotowuję też kruszonkę - rozpuszczone masło mieszam z pozostałymi składnikami i odkładam.
Budyń przygotowuje zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na małe kuleczki, wielkości zamkniętej pięści niemowlaka. Z opisanej porcji zrobiłam 16 bułeczek. Układam na wyściełanych papierem do pieczenia blachach i odstawiam pod przykryciem na ok pół godziny. Po tym czasie robię wgłębienie w każdej kulce, głębokie. Nakładam po dużej łyżce budyniu, na to przesmażone jabłka i posypuję kruszonką. Bułeczki smaruję roztrzepanym jabłkiem.
Piekę ok 20-25 minut w temperaturze 200st. Smacznego.
p.s. Zamiast jabłek mogą być dowolne owoce: śliwki, gruszki, jagody, rabarbar.
