Przepisy - Desery

Drożdżowe bułeczki jabłkowo-imbirowe

Oto dowód że każdy jest w stanie robić pyszne bułeczki drożdżowe : )
Image
Ciasto drożdżowe:
  • pół kilo mąki pszennej
  • jajko
  • 2 szklanki mleka
  • pół kostki masła (100g)
  • 1/5 kostki drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cukru
Kruszonka:
  • 1/4 kostki masła
  • łyżeczka imbiru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
oraz:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2- 3 jabłka
  • łyżeczka imbiru
  • pół szklanki cukru
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. Droższe rozprowadzam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, mieszam plastikową lub drewnianą łyżeczką, odstawiam w ciepłe miejsce.

Jak urośnie mieszam z mąką, ciepłym mlekiem, jajkiem, miodem, na koniec dodaje masło. Wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne, posypuje mąką jeśli potrzeba. Odstawiam do podwojenia swojej objętości w misce pod ściereczką.

W między czasie obieram jabłka i kroje w kostkę. Przesmażam z cukrem i imbirem.

Przygotowuję też kruszonkę - rozpuszczone masło mieszam z pozostałymi składnikami i odkładam.

Budyń przygotowuje zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na małe kuleczki, wielkości zamkniętej pięści niemowlaka. Z opisanej porcji zrobiłam 16 bułeczek. Układam na wyściełanych papierem do pieczenia blachach i odstawiam pod przykryciem na ok pół godziny. Po tym czasie robię wgłębienie w każdej kulce, głębokie. Nakładam po dużej łyżce budyniu, na to przesmażone jabłka i posypuję kruszonką. Bułeczki smaruję roztrzepanym jabłkiem.

Piekę ok 20-25 minut w temperaturze 200st. Smacznego.

p.s. Zamiast jabłek mogą być dowolne owoce: śliwki, gruszki, jagody, rabarbar.
Indyk na słodko