Choć przygotowanie sernika zabiera zbyt dużo czasu, jest tego wart!
- Składniki:
- 350 g sera 2-krotnie mielonego
- 350 g jogurtu naturalnego
- cytryna
- 2 łyżki miodu akacjowego
- duża łyżka żelatynu
- galaretka truskawkowa
- paczka mrożonych truskawek
- paczka ciastek maślanych
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
Truskawki rozdrabniam blenderem, mieszam z galaretką na lekkim ogniu. Po chwili gotowania odstawiam do wystygnięcia.Żelatynę rozrabiam w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiam do wystygnięcia.
Ciastka kruszę w dużej misce, dodaje masło i mieszam. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy. Wkładam do lodówki.
Ser i jogurt mieszam mikserem na gładką masę. Dodaje łyżkę soku z cytryny, otartą skórkę z cytryny, miód. Dodaje żelatynę i mieszam. Przelewam całość do tortownicy i odkładam do lodówki do stężenia.
Na koniec zalewam masę serową truskawkami i znów odkładam do lodówki.
Po kilku godzinach wcinam popijając białym winem : )