Wyjątkowa chrupkość ogórków z miodem gwarantowana!
- Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych, jednej wielkości
- łyżka miodu na 1 litr wody
- łyżka soli na 1 litr wody
- woda wrząca
- korzeń lub liść chrzanu
- kilka listków wiśni
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Ogórki myję. Wodę gotuję.Połowę chrzanu, liści i czosnku układam na dole naczynia. Następnie ścisło warstwami układam ogórki. Na koniec druga warstwa dodatków.
Do litra gorącej wody wrzucam łyżkę soli (kamiennej), łyżeczkę miody, mieszam do rozpuszczenia i zalewam ogórki.
Całość przykrywam np: talerzykiem - tak by żaden ogórek nie wystawał.
Najbardziej lubię ogórki na drugi dzień. Zazwyczaj o 4-5 dniach, jeśli nie wszystkie są zjedzone, wkładam je do lodówki by lepiej się zachowały.