Przepisy - inne

Ogórki małosolne

Wyjątkowa chrupkość ogórków z miodem gwarantowana!
Image
Składniki:
  • 1 kg ogórków gruntowych, jednej wielkości
  • łyżka miodu na 1 litr wody
  • łyżka soli na 1 litr wody
  • woda wrząca
  • korzeń lub liść chrzanu
  • kilka listków wiśni
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Ogórki myję. Wodę gotuję.
Połowę chrzanu, liści i czosnku układam na dole naczynia. Następnie ścisło warstwami układam ogórki. Na koniec druga warstwa dodatków.
Do litra gorącej wody wrzucam łyżkę soli (kamiennej), łyżeczkę miody, mieszam do rozpuszczenia i zalewam ogórki.
Całość przykrywam np: talerzykiem - tak by żaden ogórek nie wystawał.

Najbardziej lubię ogórki na drugi dzień. Zazwyczaj o 4-5 dniach, jeśli nie wszystkie są zjedzone, wkładam je do lodówki by lepiej się zachowały.
Indyk na słodko