Okazuje się, że i śledzik lubi miodek.

- Składniki:
- 6 matjasów
- 3 cebule
- słoiczek pomidorów
- duża łyżka miodu
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zakwas rozrabiam w małej ilości wody i odstawiam choć na pół godziny.Po tym czasie dodaje 1 kg mąki i litr wody. Rozrobiane ciasto zostawiam na 8 godzin.
Dodaje kolejny kilogram mąki, rozrobione drożdże, wodę, miód, sól i ziarna. Wszystko mieszam 15 minut. Odstawiam całość pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Następinie przekładam ciasto do 3, wysmarowanych masłem, form- keksówek (trzeba pamiętać o odłożenie zakwasu – około kubka).
Po kolejnej godzinie wkładamy chleb na 1,2h do pieca 180st.
Pięknie wyrośnięty, pachnący chlebek wspaniale smakuje z masłem i miodem.
