Przepisy - inne

Świąteczne śledzie Basi

Okazuje się, że i śledzik lubi miodek.
Image
Składniki:
  • 6 matjasów
  • 3 cebule
  • słoiczek pomidorów
  • duża łyżka miodu
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zakwas rozrabiam w małej ilości wody i odstawiam choć na pół godziny.
Po tym czasie dodaje 1 kg mąki i litr wody. Rozrobiane ciasto zostawiam na 8 godzin.
Dodaje kolejny kilogram mąki, rozrobione drożdże, wodę, miód, sól i ziarna. Wszystko mieszam 15 minut. Odstawiam całość pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Następinie przekładam ciasto do 3, wysmarowanych masłem, form- keksówek (trzeba pamiętać o odłożenie zakwasu – około kubka).
Po kolejnej godzinie wkładamy chleb na 1,2h do pieca 180st.

Pięknie wyrośnięty, pachnący chlebek wspaniale smakuje z masłem i miodem.
Indyk na słodko