Przepisy - inne

Wiosenna sałatka z ciemnym sosem miodowym

Kwaśny ocet spotyka się ze słodkim miodem w pysznej wiosennej sałatce
Image
Składniki:
  • sałata lodowa, mieszanki sałat wedle uznania
  • rzodkiewki
  • szczypiorek
  • koperek
  • kiełki
  • feta
Sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 8 łyżek oliwy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałaty, rzodkiewki i pozostałe świeże, pachnące warzywa (najlepiej z własnego ogródka ; ) myje, siekam, układam warstwami. Na koniec kruszę fetę. Sałatka doskonale wyglądają na płaskich talerzach z dużym obrzeżem.

Składniki sosu wlewam do sosjerki i blenduje. Sos miodowy jest gęsty, więc nie rozlewa się łatwo aplikując.

Przygotowane warzywa oblewam sosem tuż przed podaniem tworząc fantazyjne wzory.
Indyk na słodko