Przepisy - danie główne

Powrót do listy

Szynka w miodzie.

Syty obiad, pyszny dodatek do chleba - szynka w miodzie

Skład:

- 1 kg szynki

- 2 łyżki miodu

- 2 cebule

- przyprawy: papryka czerwona, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

- olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szynkę marynuję w mieszaninie wszystkich przypraw, miodu, z odrobiną oleju. Po minumum godzinie mięso przesmażam z każdej strony do zarumienienia.

Gdy mięso będzie miało piękny złoty kolor, przekładam do garka z wodą  i cebulką. Dodaje ziele i listek laurowy i duszę pod przykryciem ok godziny.

Po godzinie warto sprawdzić czy mięso jest już gotowe i w razie konieczności zostawić do duszenia jeszcze jakiś czas.

Osobiście uwielbiam szyneczkę podaną z pieczonymi kartoflami i surówką z kapusty.