Propolis, (kit pszczeli) Miody Domańskich
Propolis ( kit pszczeli)
Prawie wszyscy o nim słyszeli. Czasem mylony jest z pszczelim woskiem lub pierzgą, prawie wszyscy słyszeli, że babcia, prababcia, sąsiadka, nalewki, maści……..
No właśnie, dlaczego tak dużo wiedzą o nim starsi ludzie, stosują, wiedzą jak przygotować? Przed wynalezieniem penicyliny, propolis był najbardziej rozpowszechnionym naturalnym antybiotykiem, antidotum na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych, rany, odparzenia, hemoroidy i problemy z chorobami wewnętrznymi. Obecnie jego rola nieco ‘przybladła’ ponieważ wolimy gotową pastylkę. Często nie zdajemy sobie sprawy, że leki są oparte na propolisie lub na syntetycznych substancjach wstępujących w propolisie. Tylko różnica polega na tym, że lek składa się maksymalnie z kilku substancji aktywnych, dlatego antybiotyk działa na konkretne szczepy bakterii. Natomiast propolis zawiera setki substancji wykrytych i wiele, których jeszcze nie zdołano wykryć i opisać. Poprzez swą zawartość, propolis ma znacznie szersze spektrum działania, działa bakteriobójczego i przeciwdziała infekcjom grzybowym , hamuje rozwój wirusów. |
Propolis jest kleistą substancją pochodzącą ze zbieranych przez pszczoły substancji żywicznych wymieszanych za pomocą żuwaczek z dodatkiem wydzielin pszczoły i nie do końca jeszcze poznanych przemian biochemicznych. Pszczoły używają go do uszczelniania i napraw różnych części gniazda, malowania, balsamowania zanieczyszczeń w gnieździe. Może mieć różną barwę od żółtej do prawie czarnej. Zapach świeżego propolisu jest bardzo przyjemny i intensywny. Po otwarciu ula wyraźnie go wyczuwamy.
Zastosowanie propolisu. Propolis ma bardzo szerokie zastosowanie, jest używany szeroko przy zranieniach i oparzeniach. Ma właściwości przyspieszające gojenie ran zmniejszając, wygładzając blizny. Ma działanie antybakteryjne, antygrzybiczne. Jest wykorzystywany w walce z chorobami wrzodowymi, jako czynnik przeciwnowotworowy przy leczeniu trądu, w profilaktyce stomatologicznej. Uodparnia nasz organizm, chroni przed infekcjami. Przemysł farmaceutyczny wchłania każdą ilość propolisu, pyłku i pierzgi. W ostatnich latach obserwuje się również coraz większe zainteresowanie propolisem na własne potrzeby.
W praktyce, każda ilość propolisu, jest przez konsumentów na bieżąco odbierana od sprawdzonych pszczelarzy. Właściwie ciągle obserwuje się niedobór tego surowca. A pszczoły wytwarzają go niewiele. Z jednej rodziny pszczelej można uzyskać 50-150 g propolisu na rok. Ważne jest jego przechowywanie w suchym miejscu w zamkniętym szczelnie pojemniku. Unikamy bezpośredniego działania słońca !!
Jaki propolis wybrać ? jak poznać czy propolis jest dobry
Kilka praktycznych rad: Musi być świeży ! Propolis prosto od pszczelarza ma tę zaletę, że jest świeżo pozyskiwany. Propolis przetrzymywany dłużej niż rok czy półtora, powoli zaczyna tracić swoje cenne właściwości. Niekoniecznie muszą to być grube grudki propolisu. Dlaczego? Pszczoły zbierają propolis w niewielkich ilościach i nadbudowują cienkimi warstwami. Mniejsze grudki czy wręcz pył propolisowy daje większą pewność że pszczoły zebrały surowiec w ostatnim sezonie. Duże grudki - mogą zawierać starszy propolis. Jasny kolor propolisu, również świadczy o zeskrobywaniu ze świeżych ramek. W pasiece Miody Domańskich zakładamy specjalne poławiacze propolisu oraz wykruszamy go z różnych elementów ula co roku!. Największą wagę przykładamy do tego był pozyskiwany z ramek, które nie były w ulach podczas wykonywania zabiegów na Warrozę. Najwięcej propolisu pozyskujemy jesienią z poławiaczy propolisu (przed zabiegami zwalczającymi warrozę) oraz zimą z ramek odebranych z ostatniego miodobrania - nawłoci.
Przepis na nalewkę propolisową
50 g świeżego propolisu + 350 ml spirytusu + 150 ml wody. Odstawiamy na 2 tygodnie w pokojowej temperaturze w ciemnej butelce mieszając co kilka dni. Po 2 tyg cedzimy i gotowe. Zażywamy po kilkanaście kropel rozcieńczone w wodzie lub na łyżeczkę cukru.