Miody Domańskich – miód akacjowy
Jest bardzo delikatnym w smaku miodem. Czysty miód akacjowy ( bez domieszek innych nektarów ) jest dość trudno pozyskać. Akacja kwitnie na początku Czerwca. Jest to również okres rozkwitania wielu chwastów polnych (np koniczyna) i niektórych drzew (np kruszyna). Czysty miód z akacji powstaje w rejonach dużych skupisk tych drzew. Potrzebna jest przy tym ciepła pogoda. Często wiosenne przymrozki niszczą kwiaty akacji. Tak się stało wiosną 2014 r. gdzie wiele akacji nie zakwitło a zła pogoda bardzo ograniczyła loty pszczół po nektar.
Miód akacjowy bez domieszek z innych roślin jest jasno-słomkowo-zielonkawy. Najdłużej z polskich miodów zachowuje konsystencję płynną, nawet do roku. Ma bardzo delikatny smak i aromat. jest miodem bardzo popularnym zwłaszcza przez dzieci. Jeśli ktoś nie lubi ostrego wyrazistego smaku miodu - to miód akacjowy jest właśnie najbardziej neutralny nadaje się do słodzenia i na kanapki.
Zastosowanie
Jest stosowany przy schorzeniach układu pokarmowego w zaburzeniach trawienia, pracy jelit i żołądka. Używany przy przeziębieniach, wspomagająco przy leczeniu schorzeń nerek i układu moczowego. Ze względu zawartość dużej ilości fruktozy, jest przydatny dla osób z lekkimi postaciami cukrzycy (nie insulinozależnymi). Uodparnia nasz organizm przed przeziębieniami, działa wzmacniająco. Rozpuszczony 10 godzin przed wypiciem w letniej wodzie, jest wspaniałą odżywką energetyczną.
Najcenniejszymi produktami z ula są pierzga, pyłek i propolis