Miody Domańskich – miód spadziowy liściasty
Miód spadziowy z drzew liściastych w Pasiece Miody Domańskich powstaje głownie w okolicznych lasach wokół Zalesia Górnego. Występują tu w dużej ilości drzewa liściaste na których żerują mszyce i czerwce wydzielające spadź: lipa, wierzby śliwa tarnina, graby, buki, dęby. Pszczoły bardzo szybko wyczuwają w terenie gdzie spadź się pojawiła. Dzieje się to najczęściej w połowie lipca gdy pszczołom doskwiera okresowy brak pokarmu. Wtedy w ulach pojawia się brunatno – zielonkawy nakrop. Jest to sygnał, że drzewa zaczęły spadziować. W ulach obserwujemy odmienne zachowanie pszczół…… biorą się do roboty J.
Miód spadziowy jest jednym z najczęściej poszukiwanych miodów. Miód spadziowy liściasty w każdym roku będzie miał inny smak, aromat i barwę. Zależy to od gatunku spadziujących drzew i domieszek nektaru z kwitnących w tym okresie kwiatów. Pszczoły przestają zbierać spadź, gdy spadnie ulewa lub wystąpią upały. W naszych warunkach produkcję miodu spadziowego przerywa rozkwitanie nawłoci. Stąd często pozyskujemy miód nektarowo – spadziowy a dokładniej nawłociowo - spadziowy, gdyż oba pożytki mieszają się. Zapach kwiatów odciąga pszczoły z lasu na nawłociowe łany.
Na co jest polecany miód spadziowy z drzew liściastych?
Miód spadziowy liściasty polecany jest w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, nerek i dróg moczowych. Stosowany jest często przy problemach z przewodem pokarmowym i jelitami. Oczywiście jak wszystkie miody ma właściwości wzmagające odporność, działa wzmacniająco w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
W obecnym sezonie chcemy pierwszy raz wywieźć jedną pasiekę na spadź iglastą. Tego nowego dla pasieki - ciemnego miodu - spodziewamy się w lipcu.
Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzga, pyłek i propolis