Przepisy - danie główne

Powrót do listy

Rumiana gąska

Kolejne proste acz szlachetne i dostojne danie

Składniki:

gęś - wedle rozmiarów piekarnika

miód nawłociowy lub wielokwiatowy

sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Jak to z prostymi przepisami bywa, wystarczy połączyć w miseczce sól, pieprz, miód i olej, następnie posmarować solidnie nimi gąskę i odłożyć choć na godzinę w zimne miejsce (ja staram się przygotować ją dzień przed podaniem, dzięki temu uzyskuje zdecydowanie intensywniejszy smak).

Sekret pięknie zarumienionej gąski to powolne pieczenie. Przyjmuje godzinę pieczenia na każdy kilogram, temperatura 150 stopnia. Gęś koniecznie musi być przykryta folią aluminiową by w czasie długich godzin w piekarniku po prostu nie wyschła.

Gąskę podaje z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą - oczywiście do jej duszenia używam miód zamiast cukru by smak gęsiny i kapusty nie gryzły się.