Grillowa alternatywa dla kiełbasy - i zmaczniejsza i bardziej elegancka : )

- Składniki:
- 1 kg karkówki w kawałku
- mieszanka ziół wg upodobania (własnej roboty lub kupna)
- pół szklanki miodu pitnego
- pół szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Karkówka w miodzie pitnym to kolejne moje odkrycie w kulinarnej przygodzie, w dodatku zakończone sukcesem!Karkówkę myje, kroje na plastry jak najcieńsze (z zasady nie kupuje w plastrach ani peklowanej fabrycznie, wolę widzieć co jem). Mieszam zioła, olej i miód pitny (trójniak wystarczy), i każdy plaster osobno smaruje. Odkładam do lodówki minimum na godzinę - im dłużej tym lepiej.
Grilluje na tacach w następujący sposób: najpierw karkówka podpieka się lekko z obu stron, następnie przykrywam ją folią - w ten sposób zachowa chrupkość i wilgotność, na koniec zdejmuje folię i rumienię.
