Przepisy - danie główne

Grillowana karkówka w miodzie pitnym

Grillowa alternatywa dla kiełbasy - i zmaczniejsza i bardziej elegancka :  )
Image
Składniki:
  • 1 kg karkówki w kawałku
  • mieszanka ziół wg upodobania (własnej roboty lub kupna)
  • pół szklanki miodu pitnego
  • pół szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Karkówka w miodzie pitnym to kolejne moje odkrycie w kulinarnej przygodzie, w dodatku zakończone sukcesem!

Karkówkę myje, kroje na plastry jak najcieńsze (z zasady nie kupuje w plastrach ani peklowanej fabrycznie, wolę widzieć co jem). Mieszam zioła, olej i miód pitny (trójniak wystarczy), i każdy plaster osobno smaruje. Odkładam do lodówki minimum na godzinę - im dłużej tym lepiej.

Grilluje na tacach w następujący sposób: najpierw karkówka podpieka się lekko z obu stron, następnie przykrywam ją folią - w ten sposób zachowa chrupkość i wilgotność, na koniec zdejmuje folię i rumienię.
Indyk na słodko