Przepisy - danie główne

Szynka w miodzie

Syty obiad, pyszny dodatek do chleba - szynka w miodzie.
Image
Składniki:
  • 1 kg szynki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cebule
  • przyprawy: papryka czerwona, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szynkę marynuję w mieszaninie wszystkich przypraw, miodu, z odrobiną oleju. Po minumum godzinie mięso przesmażam z każdej strony do zarumienienia.

Gdy mięso będzie miało piękny złoty kolor, przekładam do garka z wodą  i cebulką. Dodaje ziele i listek laurowy i duszę pod przykryciem ok godziny.

Po godzinie warto sprawdzić czy mięso jest już gotowe i w razie konieczności zostawić do duszenia jeszcze jakiś czas.

Osobiście uwielbiam szyneczkę podaną z pieczonymi kartoflami i surówką z kapusty.
Indyk na słodko