Przepisy - Desery

Sytocha na rowery

Bardzo syte bułeczki doskonałe na wycieczki rowerowe.
Image
Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 7g drożdży w proszku
  • 400 ml wody ciepłej
  • 2 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
  • miód, miękki
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę, drożdże, oliwę sól i dobrze ciepłą wodę zagniatam na ciasto drożdżowe. Zostawiam na godzinę do urośnięcia pod ściereczką.
Jak ciasto urośnie, dzielę na 8 części, każdą wałkuję na prostokąty.
Następnie każdy kawałek smaruje miodem, zawijam jak roladę, składam na pół i zawijam jak warkocze, zawijam wianuszki.
Odstawiam na godzinę do urośnięcia.
Wkładam do piekarnika na 24 minuty na 180 stopni, wcześniej można posmarować białkiem i posypać sezamem.

Smacznego.
Indyk na słodko