Pięknie wyrośnięty, pachnący gorący chlebek o poranku - bajka : ) Dlatego co tydzień zakasam rękawy i przygotowuje własnoręcznie pieczywo dla rodziny, polecam!; )
- Składniki:
- 2 kg mąki (polecam proporcje: 1 kg mąki pszennej i 1 kg mąki żytniej)
- Woda
- 1/3 kostki drożdży
- Pół szklanki miodu
- Ziarna (siemię lniane, słonecznik, dynia etc)
- Łyżka soli
- Zakwas
- Odrobina masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Zakwas rozrabiam w małej ilości wody i odstawiam choć na pół godziny.Po tym czasie dodaje 1 kg mąki i litr wody. Rozrobiane ciasto zostawiam na 8 godzin.
Dodaje kolejny kilogram mąki, rozrobione drożdże, wodę, miód, sól i ziarna. Wszystko mieszam 15 minut. Odstawiam całość pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Następinie przekładam ciasto do 3, wysmarowanych masłem, form- keksówek (trzeba pamiętać o odłożenie zakwasu – około kubka).
Po kolejnej godzinie wkładamy chleb na 1,2h do pieca 180st.
Pięknie wyrośnięty, pachnący chlebek wspaniale smakuje z masłem i miodem.